海外名师前沿公开课——Prof. Paul Sellin:Properties and Characterisation Techniques for Radiation Detectors

2018年07月06日 10:21

萨里大学(University of SurreyPaul Sellin教授,应邀来我校进行短期访问和交流,计划于近期做客研究生国际讲堂,讲授辐射探测器的性能和测试方法全英文课程。相关信息如下:

课程名称:

辐射探测器的性能和测试方法

授课计划:见附件

授课内容:

1. 探测器材料的测试技术(PL、显微成像、DLTS、载流子输运、飞行时间等);

2. 辐射探测器件的器件物理学(电荷产生、射线能谱、脉冲成像等);

3. 无机辐射探测器(-Ⅴ族和Ⅱ-Ⅵ族高原子序数材料,如CZTGaAsHgI2等);

4. 有机辐射探测器(采用有机聚合物、有机闪烁体和钙钛矿制备的各个类型的有机探测器)。

1. Characterisation techniques for detector materials (PL, microscopy, DLTS, charge transport, time of flight)

2. Device Physics for nuclear radiation detectors (charge generation, Ramo theorem, Hecht & mu-tau, X/gamma spectroscopy, pulse shaping)

3. Inorganic radiation detectors (case studies of various inorganic detectors using II-VI and II-V high Z materials such as CZT, GaAs, HgI2, pixel detectors, applications in medical imaging )

4. Organic radiation detectors (case studies of various organic detectors using semiconducting polymers, organic scintillators, perovskite materials)