【国际讲堂】外教主讲的研究生全英文课程“分类数据分析”开课通知

2018年06月04日 15:11

美国国家沃特李德研究院高级研究员及乔治华盛顿大学兼职教授Yuanzhang Li博士,理学院邀请来我校从事教学和研究工作,计划于近期讲授分类数据分析全英文课程,欢迎广大研究生和高年级本科生选修(旁听)学习。

人:理学院 周丙常 老师

联系方式:13571498645; leiyu@nwpu.edu.cn

课程名称:Categorical Data Analysis分类数据分析

时间地点:见附件

课程介绍:

该课程的目的是为分析分类数据的统计过程提供一个广阔的视野。主要的论题包括列联表推断、广义线性模型特别是逻辑斯蒂回归和对数线性模型以及分类/重复测量。使用分类数据的统计方法增长速度巨大,特别是在生物医药、社会科学和金融行业。对于新的发展,本课程对分类数据分析的重要方法提供一个全面的讲解。在本课程中,对离散数据我们将使用广义线性模型连接逻辑斯蒂回归、泊松和负二项对数线性模型,对连续数据我们使用正常的回归。我们也讨论CATMOD,它能使用自设计模型进行特殊数据的分析。分类数据分析对统计学家和方法论者,比如社会、行为科学、公众健康、市场、教育、金融、生物农业科学和工业质量控制中的生物统计学家和研究者是非常珍贵的工具。

The purpose of this course is to provide a broad overview of the statistical procedures for analyzing categorical data. Topics to be covered include inference for contingency tables, generalized linear models with emphasis on logistic regression and loglinear models, and on models for clustered/repeated measures. The use of statistical methods for analyzing categorical data has increased dramatically, particularly in the biomedical, social sciences, and financial industries. Responding to new developments, this lecturer offers a comprehensive treatment of the most important methods for categorical data analysis. In the lecture, we will use generalized linear models approach that connects logistic regression and Poisson and negative binomial loglinear models for discrete data with normal regression for continuous data. We also discuss the CATMOD, which can be used to use self-designed model to perform the special data analysis. Categorical Data Analysis, is an invaluable tool for statisticians and methodologists, such as biostatisticians and researchers in the social and behavioral sciences, medicine and public health, marketing, education, finance, biological and agricultural sciences, and industrial quality control.

外教简介:

李元章博士:美国国家沃特李德研究院高级研究员,乔治华盛顿大学兼职教授。从事生物统计研究,应用统计分析,高维数据统计分析。有著作6部,论文70余篇,主持多个生物统计的研究项目。同时在国内也是兰州大学和华南理工大学的客座教授,多次应邀回国到数所大学及研究院,医院,讲座及授课,讲授过离散数据回归分析,不完全数据分析,随机数据模型,回归模型与SAS,统计分析计算方法等课程。

研究生院 理学院

20180604